Pređi na glavni sadržaj

Za: Predsedniku Srbije

INICIJATIVA ZA UVOĐENJE OBAVEZNE VEGANSKE PONUDE U JELOVNIKE JAVNIH INSTITUCIJA

predsedniku Skupštine, predsednici Vlade Srbije, predsedniku Pokrajinske Vlade, ministru zdravlja, ministru poljoprivrede, ministru privrede, predsedniku Privredne komore Srbije, direktorki Instituta za javno zdravlje Srbije

Zahtevamo uvođenje obavezne veganske ponude u jelovnike javnih institucija, škole, menze, vrtiće, bolnice itd.

Zbog čega je ovo važno?

Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi koja nema zastupljenu kategoriju veganske hrane u jelovnicima javnih institucija, a ova ponuda je veoma retka i u privatnim restoranima. Naša namera je da se ova nepovoljna situacija trajno promeni u 2021. godini.
Najveća svetska institucija koja se bavi nutricionizmom, Academy of Nutrition and Dietetics, objavila je još 2009. godine zvaničan stav o vegetarijanskoj i veganskoj ishrani: “Stav ADA je da je pravilno planirana vegetarijanska ishrana, uključujući totalnu vegetarijansku ili vegansku ishranu, zdrava, nutritivno adekvatna, da može da obezbedi zdravstvene koristi u pogledu prevencije i lečenja nekih bolesti, prikladna je za ljude u svim fazama života, uključujući trudnoću, dojenje, period sisanja, detinjstvo, adolescenciju, kao i za sportiste.”
Veganski način ishrane isključuje svu hranu životinjskog porekla, a proizvodnja veganskih proizvoda beleži konstantan rast u odnosu na proizvode mesno-mlečne industrije koja trpi kritike zbog ogromnog doprinosa zagađenju i klimatskim promenama, brutalnosti prema životinjama, ali i zbog stalne opasnosti od pojave novih virusa i bolesti prouzrokovanih konzumiranjem mesno-mlečnih proizvoda.
Nedavno su najveći svetski lanci brze hrane uveli u svoje menije biljne burgere, a predviđa se da će ova (r)evolucija ljudske ishrane uskoro postati vodeći trend koji će u većini zameniti mesno-mlečne proizvode do 2040. godine. U svetu se ubrzano ulažu ogromna sredstva u razvoj i osmišljavanje novih veganskih zamena za mesne prerađevine i mlečne proizvode.
Samim tim, inicijativa za uvođenje veganske ponude u jelovnike škola, vrtića, bolnica, studentskih menzi, vojske itd, ima svoju ekonomsku opravdanost, jer će se ulaskom veganske ponude u jelovnike javnih institucija otvoriti novo tržište proizvođačima čisto biljnih veganskih proizvoda, koje je bilo rezervisano samo za mesnu i mlečnu industriju. U Srbiji postoji mali broj vegan plant-based proizvođača sa veoma kvalitetnim proizvodima, ali svi oni zahtevaju podršku, jer su diskriminisani što nema veg meni u javnim institucijama. Takođe, postoji realna opasnost da umesto da Srbija postane moćan lider veganske proizvodnje u celom regionu, ona propusti ovu šansu već za nekoliko godina uvozom proizvoda već sada moćnih veganskih kompanija.

Paralelno sa peticijom teče kampanja uručivanja veganskih paketa svima koji mogu da utiču na odluku uvođenja obavezne veganske ponude u jelovnike javnih institucija Srbije, ZBOG LJUDI, ZBOG ŽIVOTINJA.

Promo video veganske inicijative: https://www.youtube.com/watch?v=jFfxXZ-jzzo

Potpiši i podeli online peticiju.

Stevan Živkov Andričin, Slavna Momirović, Udruženje za razvoj Miroljubive poljoprivrede, Sombor.
Kontakt email: [email protected]

Promene

2020-11-17 15:20:59 +0100

1,000 potpisa je prikupljeno

2020-11-06 11:04:41 +0100

500 potpisa je prikupljeno

2020-11-04 17:02:10 +0100

100 potpisa je prikupljeno

2020-11-04 15:53:54 +0100

50 potpisa je prikupljeno

2020-11-04 15:11:24 +0100

25 potpisa je prikupljeno

2020-11-04 14:39:51 +0100

10 potpisa je prikupljeno