Pređi na glavni sadržaj

Za: Gradska uprava Zaječar i Skupština Grada

Sprečimo iseljenje Udruženja ''Dečiji centar'' Zaječar i ''L-DOWN'' Zaječar

Sprečimo iseljenje Udruženja ''Dečiji centar'' Zaječar i ''L-DOWN'' Zaječar

Stopiranje iseljenja dok Gradska uprava ne obezbediti adekvatan prostor za ova dva udruženja, prostor koji podrazumeva prizemnu kuću i dvorište.

Zbog čega je ovo važno?

Udruženja „Dečiji centar“ i „L-Down“ su dobila obaveštenje Gradske uprave Zaječar da moraju da se isele do 9. juna 2021.iz prostora koji koriste za rad sa decom
Zbog ove odluke, ukoliko se odustane od dijaloga i traženja rešenja, ove dve organizacije neće biti u stanju da nastave sa aktivnostima sa decom. Deca ostaju na marginama i bez prostora i sadržaja koji su im bili namenjeni, a koji su im omogućavali druženje i priliku da se razviju i ostvare u različitim aspektima i da pokažu svoju kreativnost i menjaju svoje okruženje na bolje.
Rad ovih organizacija i njihova posvećenost deci da dobiju priliku da budu deo lepih priča i odrastanja u zajednici uz poštovanje različitosti prepoznata je na prvom mestu od dece i roditelja, zatim na nacionalnom nivou i na kraju i širom Balkana.
Ove organizacije su dobitnici brojnih priznanja za svoj rad sa decom i mladima. „Dečiji Centar“ Zaječar je osnovan u januaru 2013. godine sa ciljem da se grad Zaječar promoviše kao grad kulture i jednakih mogućnosti za svu decu. „Dečiji centar“ je jedino inkluzivno udruženje u Timočkom regionu. Kroz programe ranog razvoja, obrazovanja, psihosocijalne podrške deci i roditeljima/hraniteljima, razvoj socijalnih i životnih veština kao i razvoj umetničkih talenata prošlo je više hiljada dece uzrasta od 3 do 19 godina.
Udruženje L-DOWN, vodi Mirjana Đorđević, majka devojke sa Down sindromomom. Korisnici „L-DOWN“ udruženja su navikli na taj prostor i zajednički rad i druženje sa ostalom decom. Ovo je jedino mesto u gradu koje oni doživljavaju kao bezbedno okruženje. Deca i mladi sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom svoje potencijale razvijaju kroz kreativne radionice, glumu, balet, slikarstvo. Naš rad je direktan primer primene inkluzije u praksi koja daje rezultate.
Trenutno je u pripremi „Prvi festival javne istorije“ u saradnji sa Centrom za primenjenu istoriju, koji treba da se realizuje u junu i „Peti međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog kulturnog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koji će se realizovati u avgustu i septembru. Za četiri godine oko 2000 dece i mladih sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom i dece iz opšte populacije je predstavilo svoje kulturno stvaralaštvo (dramske i baletske predstave, operu, slikarstvo…) na bini „Dečijeg centra.
Imajući u vidu najbolji interes dece i značaj rada i aktivnosti ovih organizacija na inkluziji dece i navedene brojne programe i inicijative, koje prevazilaze lokalne okvire i imaju nacionalni i međunarodni karakter, pozivamo Gradsku upravu Zaječar da kroz otvoren dijalog i dobru veru nastavi razgovore sa organizacijama čija je misija dobrobit sve dece kako bi se zajednički došlo do adekvatnog rešenja kojim bi bili obezbeđeni kvalitetni uslovi za rast i razvoj dece, a udruženja nastavila nesmetani rad za dobrobit zajednice.

Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar - Zaječar, L-DOWN, MODS - Mreža organizacija dece Srbije


Razlozi potpisivanja peticije

  • Ово није питање само "за нашу децу". Ово јесте питање за сву децу града Зајечара.
  • Zato što se ne radi samo o našoj deci nego svoj deci grada Zaječara
  • Ako ne postoji nesto tako dobro kao sto je Deciji Centar..bojim se da ce se dobrota urusiti i prerasti u svoju sustu suprotnost. Negujmo dobrotu kroz preostale snage i ljude koji se zdusno trude za nju. Negujmo umetnost jer ona je deo nase licnosti koju nam je Bog podario. Negujmo kulturu jer ona nas cini boljim osobama. Branimo dobre osobe jer time branimo dobrotu od zla.

Promene

2021-06-08 21:31:07 +0200

5,000 potpisa je prikupljeno

2021-06-02 08:25:35 +0200

1,000 potpisa je prikupljeno

2021-06-01 17:28:01 +0200

500 potpisa je prikupljeno

2021-06-01 12:38:09 +0200

100 potpisa je prikupljeno

2021-06-01 12:09:46 +0200

50 potpisa je prikupljeno

2021-06-01 11:42:23 +0200

25 potpisa je prikupljeno

2021-06-01 11:12:30 +0200

10 potpisa je prikupljeno