Pređi na glavni sadržaj

Za: Aleksandar Stevanović, gradonačelnik grada Pančeva

Stop betoniranju naselja Tesla u Pančevu - Za zelenu Teslu!

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik grada Pančeva
Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva
Jasminka Pavlović, sekretar Sekretarijata za urbanizam, građevinske i stambeno komunalne poslove i saobraćaj grada Pančeva
Slave Bojadžievski, direktor JP „Urbanizam” grada Pančeva
Jasmina Vujović, predsednica Komisije za planove grada Pančeva

Mi, potpisnici ove peticije, zahtevamo da preduzmete sve potrebne mere iz svoje nadležnosti i sprečite nameravanu novogradnju i seču drveća u naselju Tesla i da, umesto toga, javne blokovske površine u naselju sačuvate kao posebnu vrednost u izvornom obliku i dodatno ih uredite, a što je predviđeno i Generalnim urbanističkim planom za grad Pančevo. Zahtevamo da se zelenilo naselja Tesla čuva, održava i uvećava kako bismo mogli da živimo u zdravom i bezbednom okruženju!

Smatramo da urbanistički plan za naselje Tesla koji predviđa novogradnju na zelenim površinama između zgrada i na mestu dečjih igrališta, kao i seču drvoreda platana i drugog listopadnog i zimzelenog drveća, neće poboljšati kvalitet života građana, nego će ga dodatno urušiti! Nisu nam potrebni novi problemi, potrebno nam je da se sačuva ono što imamo i da se postojeći problemi neadekvatne infrastrukture, u koju nije ulagano decenijama, reše!

Zbog čega je ovo važno?

Prema godišnjem izveštaju Svetske organizacija Globalnog saveza za zdravlje i zagađenja (GAHP), Srbija je na 9. mestu liste zemalja po broju preuranjenih smrti nastalih kao posledica aero zagađenja. Poznato je da je Pančevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, posebno tokom zimskih meseci!

U gradu koji je ophrvan ekološkim problemima očuvanje zelenih površina i drveća u blokovskim naseljima, kakvo je Tesla, nije pitanje navike ili želje za očuvanjem životnog komfora građana, nego potreba i nužnost, u cilju očuvanja bezbednosti, zdravlja i života građana! Zelene površine u naselju Tesla nisu površine koje još nisu stigle da budu izgrađene, već uređeno zelenilo koje tu s razlogom mora da postoji! One štite naše zdravlje, naš život i našu bezbednost, kao i bezbednost stambenih i objekata javne namene.

Naše livade, platani i ostalo listopadno i zimzeleno drveće filtriraju vazduh, štite nas od aerozagađenja od saobraćaja i iz „južne zone”! Oni nam i povećavaju kiseonik i smanjuju ugljen-dioksid u vazduhu, kako leti, kada olistaju, tako i zimi kada nas ponosno, ogoljeni, čuvaju (činjenica je da krošnje drveća i bez listova zadržavaju zagađivače u većem broju, te da je tokom celog vegetacionog perioda procenat zagađujućih čestica u „zelenim delovima” gradova manji za 42% nego u delovima sa niskim drvećem malih krošnji i onim bez drveća).

Naše livade, platani i ostalo listopadno i zimzeleno drveće u naselju Tesla štite nas od buke i zagađenja uzrokovane pojačanim saobraćajem i radom TC „BIG”, a činjenica je da zagađenje i buka narušavaju zdravlje ljudi. Zeleni pojas u ulici Miloša Obrenovića planski je zasađen i kao zaštitna barijera za naselje od zagađenja koje dolazi iz hemijske industrije iz Južne zone.

Hlade nam uzavreo letnji vazduh, povećavaju njegovu vlažnost i sprečavaju stvaranje toplotnih ostrva, pa nas tako čuvaju od toplotnog udara i kardio-vaskularnih obolenja. Upijaju velike količine vode i imaju važnu ulogu u sprečavanju poplava prilikom obilnih padavina, bez njih, naselje Tesla bi se pretvorilo u jezero.

Nećemo zgrade i beton! Nećemo da plivamo ulicama posle svake veće kiše! Nećemo da trpimo vrućine od kojih možemo da se zaštitimo i koje možemo da sprečimo! Nećemo da trpimo zagađenje i buku koja ugrožava naše zdravlje!

Hoćemo naše livade, drveće i dečja igrališta na kojima će naša deca da se igraju i odrastaju! Hoćemo da sačuvamo ono što je naselju Tesla i gradu Pančevu preko potrebno - zelenilo! Hoćemo da dišemo!

Inicijativa „Odbranimo Teslu”
www.odbranimoteslu.info
https://www.facebook.com/groups/316597049530130
https://twitter.com/TPancevo
https://www.instagram.com/tesla.pancevo/

Promene

2020-09-05 15:19:07 +0200

1,000 potpisa je prikupljeno

2020-09-02 15:52:37 +0200

500 potpisa je prikupljeno

2020-09-01 22:09:01 +0200

100 potpisa je prikupljeno

2020-09-01 21:06:09 +0200

50 potpisa je prikupljeno

2020-09-01 20:24:30 +0200

25 potpisa je prikupljeno

2020-09-01 20:07:40 +0200

10 potpisa je prikupljeno