Skip to main content

To: Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije

STOP rudniku litijuma! Rio Tinto - Marš sa Drine!

STOP rudniku litijuma! Rio Tinto - Marš sa Drine!

English version: https://cutt.ly/Bj4dXdk

Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije
Zorani Mihajlović, ministarki rudarstva i energetike

ZAHTEV:

Zabrana projekta rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra.

Why is this important?

DOLINA JADRA - omeđena je planinama, okružena vodom i poznata kao najplodnije zemljište u Srbiji. Srpska vlada, umesto da je zaštiti, odlučila je da sklopi dogovor sa multinacionalnom korporacijom Rio Tinto gde je započet postupak odobravanja rudnika litijuma gde će se eksploatisati ruda jadarit. Vlada i kompanija ignorišu naučnike i rudarske stručnjake preteći da nanesu nepovratnu štetu po životnu sredinu i ljude, kao i lokalne građane koji ne žele da se odreknu svojih poljoprivrednih površina koje pripadaju generacijama njihovih porodica.

Odbijamo da Vlada uništi dolinu Jadar u naše ime.

Odbijamo da dozvolimo trovanje vode. Proces razdvajanja hemijski stabilnog litijuma od jaradita ukljucuje upotrebu koncentrovane sumporne kiseline. Proces bi se odvijao na 20 km od Drine i koristio bi 300 kubnih metara vode svakog sata, dok bi se zagađena voda vraćala u reku Jadar. Izlivanje neizbežno zagađene vode, kao i podzemni tokovi vode u prisustvu arsena, žive i olova, kontaminirali bi čitave rečne slivove i nastavili put preko Jadra u Drinu i Savu, zagađujući ne samo Srbiju već i druge zemlje.

Odbijamo da dozvolimo trovanje vazduha. Tretman agresivnim kiselinama proizvodi otrovne gasove koji se mogu širiti u radijusu od preko deset kilometara i koji će nagrizati kožu i pluća ljudi i životinja.

Odbijamo da se ugrozi egzistencija stanovništva u okolini Jadra interesima multinacionalne korporacije. Rio Tinto je obećao 700 novih radnih mesta, ali je zaboravio da doda da će 19.000 ljudi, od kojih mnogi rade na održivom zemljištu, biti raseljeno sa tog područja.

Odbijamo da dozvolimo kršenje pravnog poretka Republike Srbije. Prostorni plan pokriva 2.030 hektara, ukljucujuci 28 sela u okolini Loznice i Krupnja, a usvojen je bez dugoročnog plana eksploatacije litijuma, kao i bez potvrda rezerva, na osnovu koga bi se mogao odrediti stvaran uticaj rudnika na životnu sredinu. Mnogii sporazumi između vlade i Rio Tinta nisu objavljeni u javnosti, što ukazuje na netransparentnost celog procesa i potencijalnu korupciju.

Rio Tinto, od svog osnivanja 1930.godine, ima istoriju uništavanja životne sredine, saradnje sa profašističkim režimom generala Franka, podržavanje apartheida, uništavanje svete pećine starosedelaca u Australiji stare 45.000 godina 2020. godine. Kompanija i njeni predstavnici su više puta osuđivani za prevaru, plaćali su odštete i kazne koje iznose milijarde dolara za nezakonito uništavanje zemljišta, ali nastavljaju da pustoše i uništavaju životnu sredinu širom sveta. Kompanija je optužena za učešće u ratnim zločinima u Papau Novoj Gvineji u kojoj je zbog ekspolatacije rudnika izbio desetogodišnji građanski rat.

Ova peticija je samo jedan od koraka u borbi u kojoj se zalažemo za poštovanje srpskog Ustava i u kojoj stojimo uz stanovnike Jadra, ali i sve građane Republike Srbije koji mogu trpeti posledice ovog ekološki katastrofalnog projekta. Javni interes, koji je po zakonu obavezan osnov, do dana današnjeg nije obrazložen.

Građani Srbije i njen narod imaju pravo na čist vazduh, čistu vodu i zdrave uslove života. Zaustavite prljavi rudnik litijuma Rio Tinto i zaštitite ljude, naše nasleđe, našu životnu sredinu i reke u dolini Jadar. Ujedinjeni možemo spasiti dolinu Jadra - pridružite se borbi!

Potpišite peticiju. Rio Tinto - Marš sa Drine!

dr Dragana Đorđević - naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, dr Ljiljana Tomović redovni profesor Univerziteta u Beograd, Bojana Novaković, Ana Kondić, Jovana Đajić, Nataša Prljević, dr Biljana Stojković - redovni profesor Univerziteta u Beogradu, Marija Marković, Dragana Arsić, advokat Sreten Đorđević, Miroslav Mijatović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Bojan Simišić i Savo Manojlović.

Ne damo Jadar, Kolektivna akcija Srbija, Podrinski Anti korupcijski tim, Skupština slobodne Srbije, Čuvari vatre, Odbranimo reke Stare planine, Pobuna Srbije, Odbranimo šume Fruške gore, Petkom za budućnost, Udruženje za zaštitu šuma, Zeleni talas Čačak, Pravo za vodu, Zelena Patrola, Vojvođanska zelena inicijativa, Romani Asvin, Polekol, Hekler, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Kreni-Promeni.

O ekološkim aspekta pogledati stručno mišljenje dr Dragane Đorđević https://balkangreenenergynews.com/rs/rudnik-jadarita-ce-srbiji-doneti-vise-stete-nego-koristi/


Reasons for signing

  • Osnovno pravo svakog čoveka je pravo na zdravu životnu sredinu i svako od nas bi trebalo da se trudi da barem malo doprinese njenom očuvanju. Ono što je negovano milionima godina može da bude uništeno zahvaljujući jednoj korporaciji. Nemojmo dozvoliti još jedno uništavanje naših osnovnih ljudskih prava a to je čist vazduh, čista zemlja i uopšte zdrava životna sredina.
  • Za zdravu zemlju, cist vazduh i zivot dece!
  • Serbia must not become a dumping ground of Europe. Serbia has always been a shiny jewel of Europe! Get out from our Drina region!

Updates

2021-01-24 22:15:23 +0100

20,000 signatures reached

2021-01-14 15:32:09 +0100

10,000 signatures reached

2021-01-13 10:55:40 +0100

5,000 signatures reached

2021-01-12 19:10:34 +0100

1,000 signatures reached

2021-01-12 17:10:27 +0100

500 signatures reached

2021-01-12 11:23:35 +0100

100 signatures reached

2021-01-12 09:38:40 +0100

50 signatures reached

2021-01-12 08:33:44 +0100

25 signatures reached

2021-01-12 06:46:09 +0100

10 signatures reached