Pređi na glavni sadržaj

Za: VLADIMIRU PETROVIĆU, DIREKTORU PREDŠKOLSKE USTANOVE ZRENJANIN

Vratite bebama Neven

SIMU SALAPURI, GRADONAČELNIKU GRADA ZRENJANINA
ČEDOMIRU JANJIĆU, PREDSEDNIKU SKUPŠTINE GRADA ZRENJANINA
PREDRAGU VULETIĆU, POKRAJINSKOM SEKRETARU ZA SOCIJALNU POLITIKU, DEMOGRAFIJU I RAVNOPRAVNOST POLOVA
ŽOLTU SAKALAŠU, POKRAJNSKOM SEKRETARU ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE – NACIONALNE ZAJEDNICE
RADOMIRU RATKU DMITROVIĆU, MINISTRU ZA ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU
BRANKU RUŽIĆU, MINISTRU ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I TEHNOLOŠKI RAZVOJ

Od nadležnih zahtevamo, zbog višegodišnjeg trenda rasta broja dece u vrtiću „Neven“ u Zrenjaninu, gde je prošle školske godine bio upisan rekordan broj dece, sledeće:

1. Da se vrtić u potpunosti adaptira i vrati u punu funkciju kako za ove, tako i za buduće generacije dece
2. Ako u toj zgradi ne bude vrtić, da se javnost obavesti koja će biti druga namena objekta

Zbog čega je ovo važno?

Svako dete zaslužuje srećno i bezbrižno detinjstvo. Posebno brinemo o najmlađima koji se prvi put odvajaju od svoje porodice i prave prve samostalne korake van sigurnosti svoga doma. Da li je tako?

Dužni smo da učinimo sve što možemo da budu zadovoljni, bezbedni i mirno odrastaju. Mi, zabrinuta grupa roditelja dece iz vrtića “Neven” iz Zrenjanina, trenutno smo u tome sprečni. Naša deca mlađa su od 3,5 i 6,5 godina. Mesecima se borimo da nam vrate jaslice koje su, bez zvaničnog objašnjenja, zatvorene.

Shvatamo potrebe porodica iz susedne Mesne zajednice i punog srca podržavamo otvaranje novog vrtića koji nam je ponuđen kao rešenje. Međutim, do novog vrtića mi nemamo direktan put. Postojeći je nebezbedan. Fizički nije izvodljivo da decu sa jednog kraja grada dovedemo u jaslice, stariju decu u produženi školski boravak i da stignemo na posao u 7 časova. Uz sve navedeno, putovanje do novog vrtića iziskuje dodatna finansijska sredstva u gradu u kom i inače ne funkcioniše javni prevoz. Zamislite da morate da plaćate gorivo ili čak 40 do 80 vožnji taksijem mesečno!

Svi naši pojedinačni i zajednički pokušaji da ukažemo na potrebe ne samo naših porodica, nego i najveće Mesne zajednice u Zrenjaninu, MZ “Dositej Obradović", bili su ignorisani. Zato smo pokrenuli, pored štampane, i online peticiju “Vratite bebama Neven”, sa namerom da što više ljudi obavestimo o potpunom zanemarivanju potreba naše sredine.

Mi još uvek ne znamo šta nas očekuje na jesen. Gde da šaljemo decu? Kako da se organizujemo? Da li će naši mališani koji će uskoro biti u starijoj i predškolskoj grupi ostati u ovom objektu ili će i oni bez najave i objašnjenja nakon završetka školske godine biti preseljeni na neko drugo mesto?

Svi čestiti ljudski odnosi, profesionalan rad i zakonske regulative kažu da je dobrobit najmlađih na prvom mestu. Predškolskoj ustanovi i lokalnoj samoupravi roditelji su i partner i poslodavac. Odgovorni bi trebalo da urade sve što je u njihovoj moći da porodicama u ova teška vremena omoguće dostojanstvenu i nediksriminatornu brigu o deci.

Zato vas koji ste imali, imate, ili ćete imati decu u jaslicama ili nekoj od starijih grupa vrtića i koji znate koliko je svaka pomoć i podrška u ovom periodu dragocena, pozivamo da nas podržite i potpišete peticiju “Vratimo bebama Neven!”!

Roditelji dece vrtića "Neven" Zrenjanin

Promene

2021-05-15 21:31:18 +0200

1,000 potpisa je prikupljeno

2021-04-18 22:55:03 +0200

500 potpisa je prikupljeno

2021-04-16 21:20:39 +0200

100 potpisa je prikupljeno

2021-04-16 20:27:14 +0200

50 potpisa je prikupljeno

2021-04-16 19:45:35 +0200

25 potpisa je prikupljeno

2021-04-16 19:15:56 +0200

10 potpisa je prikupljeno